Vyhľadávanie

Galéria

najnovší obrázok od

MR2
rozlíšenie 
veľkosť 
zobrazení 
pridané 
1600x900
340,76 kB
15439
11.8.2021
17:47:11

Kúpiť na PC

Kúpiť na PC
69,99€

Anketa

Ako hodnotíš NFS Heat? (známkovania ako v škole)
1
Zobraziť sekciu 1475

2
Zobraziť sekciu 1242

3
Zobraziť sekciu 1181

4
Zobraziť sekciu 1161

5
Zobraziť sekciu 1192

Spolu hlasov: 6251

Odkazy

Naša ikonka:
Naša ikonka

Spolupracujeme:
ABCgames.sk - hry, cheaty, trainery, návody, preklady, cd obaly, wallpapery, screenshoty, download
NFS-Planet
NFSCars.net
The-Witcher.cz
GTACity.cz

Štatistiky

História NeedForSpeed.sk - Ostatné



Koncom decembra 2008 sa náš web NeedForSpeed.sk dožil okrúhlych piatich rokov, a preto si myslím, že nastal pravý čas ohliadnuť sa za jeho pomerne dlhou minulosťou. Pozrime sa teda spoločne na to, ako sa vyvíjal a menil v priebehu jednotlivých rokov a pripomeňme si významné míľniky a veľké úspechy, ktoré dosiahol.


2003
Need for Speed hrávam prakticky už od jeho prvej časti, no nápad vytvoriť o tejto hre fanstránky sa zrodil v mojej hlave až niekedy v decembri roku 2003, keď som sa dostal k NFS: Underground. V tej dobe som už mal skúsenosti s fanstránkou o GTA: Vice City, no nové NFS ma natoľko chytilo, že som sa rozhodol venovať aj tejto hre. Na internete bolo vtedy už mnoho informácií a downloadov najmä na zahraničných weboch, preto nebolo ťažké získať materiály a inšpiráciu pre kvalitné stránky určené aj slovenským hráčom.

Slovenské fanstránky o NFS: Underground sa na internete objavili 19. decembra 2003 na adrese nfs.freehost.cz. Tento moment môžeme považovať za oficiálny zrod webu, na ktorom sa práve nachádzate. Ako študent vtedy ešte základnej školy som mal na web mnoho času, no vytáčané pripojenie mi nedovoľovalo pridávať novinky okamžite. Napriek tomu o aktualizácie nebola núdza, návštevnosť rýchlo rástla a konkurencia začala výrazne zaostávať.




2004
Začiatkom roku 2004 sa web presunul pod krídla GamesWebu, pretože freehosting, na ktorom bol prvé týždne umiestnený, jednoducho prestal byť dostačujúci. Mnohí z vás si iste ešte spomenú na adresu nfs.gamesweb.sk, na ktorej sa web prvýkrát dostal do povedomia (nielen) slovenského internetu.

V apríli sa začalo šuškať o pokračovaní NFSU, a tak netrvalo dlho, a pribudla aj fanstránka o NFS: Underground 2. Návštevníkov vtedy uvítalo rozcestie, kde si vybrali, či chcú ísť do sekcie NFSU alebo NFSU2. V tejto podobe bol web aj koncom roku 2004, keď očakávaná hra vyšla, preto niet pochýb o tom, ktorá sekcia sa tešila väčšej pozornosti. Návštevnosť vtedy prvýkrát prekročila hranicu 1000 ľudí za deň a v tejto dobe na web zavítal aj jubilejný stotisíci návštevník.




2005
Keď bolo jasné, že séria Need for Speed sa dočká aj ďalšieho prírastku – Most Wanted, začal som premýšľať o praktickejšom riešení, ako len spustiť tretiu samostatnú sekciu venovanú iba tejto hre. Čoraz viac sa mi začala pozdávať myšlienka vytvorenia jedného veľkého NFS centra, kde by boli všetky diely série pohromade. V prvej fáze sa web presunul na vlastný hosting a jeho súčasnú adresu www.needforspeed.sk, na ktorej ho môžete nájsť doteraz. Druhá fáza bola o niečo zložitejšia, keďže som sa rozhodol naprogramovať pre web redakčný systém šitý na mieru. To trvalo dlhých 10 týždňov, no úsilie sa vyplatilo, pretože na tomto systéme beží web bez väčších problémov doteraz.

Prvý májový deň roku 2005 sa teda oficiálne spustilo NFS Centrum v jeho typickom modrom dizajne, s redakčným systémom a so sekciami NFSU, NFSU2 a NFSMW na jednom mieste. Od tohoto momentu sa web začal podobať na to, čo máte možnosť vidieť teraz. V prevádzke už bola aj galéria, ktorá si svojich stálych užívateľov získala hlavne po vydaní NFS: Most Wanted v novembri 2005.




2006
Do roku 2006 vstúpil web suverénne ako najlepšia slovenská fanstránka o NFS a jedna z najlepších fanstránok na Slovensku vôbec. To zisťovalo čoraz viac návštevníkov, a tak sa v úzadí neraz ocitla aj konkurencia z Českej republiky. Po vydaní zatiaľ komerčne najúspešnejšej častí série, NFS: Carbon v novembri roku 2006, na seba nenechali dlho čakať ani rekordy návštevnosti. 17. novembra web zaznamenal zatiaľ najvyššiu návštevnosť v jeho histórii, ktorá doteraz nebola prekonaná. Zavítalo sem vtedy 8454 ľudí za jediný deň. Počítadlo v tejto dobe tiež ukázalo 1 milión návštev od vzniku webu, čo bol dôvod na malú oslavu.




2007
Svoju spanilú jazdu zavŕšil web hneď prvý deň roku 2007 ďalším veľkým úspechom: v celosvetovom rebríčku najnavštevovanejších fanstránok o NFS sa ocitol na krásnom druhom mieste. Nasledoval útlm, keď sa už k NFS: Carbon veľa vecí neobjavovalo, a ďalšia časť série bola stále v nedohľadne. To bol priestor na prípravu kompletného redizajnu webu. Nový dizajn už bol určený pre rozlíšenia 1024x768 a vyššie (narozdiel od starého, ktorý bol optimalizovaný pre 800x600), čím sa získal nový priestor a zvýšila sa prehľadnosť. Zároveň - keďže ako sa hovorí, zmena je život – sa základná farba zmenila z modrej na červenú. Nový vzhľad bol spustený 1. apríla, no nejednalo sa o žiadny žartík, keďže ako môžete vidieť, tento dizajn je v prevádzke doteraz. Koncom roku vyšlo NFS: ProStreet, no úspechy v návštevnosti z minulého roku sa nezopakovali. To koniec koncov odzrkadľovalo aj reálnu predajnosť ProStreetu, ktorá bola nižšia ako mal Carbon.




2008
Rok 2008 sa niesol v duchu očakávania nového NFS: Undercover, ktoré malo priniesť do série menšiu revolúciu po spackanom ProStreet. Tá sa nakoniec nekonala, o čom som sa mohol presvedčiť už v októbri priamo v sídle EA v kanadskom Vancouveri. Web bol totiž ako jediný zo Slovenska vybraný aby vyslal redaktora do kanadského štúdia Black Box, kde otestuje kvality nového NFS na vlastnej koži a zo svojich dojmov spíše preview. Výletom do zámoria (report) a spoznaním nielen vývojárov série Need for Speed, ale aj kolegov zo zahraničných fanstránok, sa uzatvorila prvá päťročnica existencie NeedForSpeed.sk.


2009
Možno sa pýtate, čo bude nasledovať v budúcnosti? To zatiaľ nikto povedať nevie, určite sa ale môžete spoľahnúť, že na NeedForSpeed.sk nájdete aj naďalej vždy aktuálne informácie zo sveta NFS. Spolupráca so Sectorom navyše prinesie nové a nové možnosti, takže sa len nechajte prekvapiť...






» Diskusia k článku